Curs certificare specialist NDT

Puteți face parte dintr-un viitor durabil pentru toată omenirea, cu standarde mai înalte de siguranță personală, sănătate și bunăstare pentru toată lumea, o societate cu emisii reduse de carbon și lanțuri de aprovizionare mai rapide.

Vă invităm la cursurile noastre, pentru a începe sau a consolida calea către o carieră de succes în care CALITATEA este valoarea definitorie. Alegeți orice semnal pe care-l receptionati cel mai bine: vizual, magnetic, radiografic, penetrant sau ultrasunete.

Cerințele referitoare la calificarea și atestarea personalului Organismului de inspecție, control nedistructiv și diagnostică tehnică (OINDT) sunt specificate în conținutul standardului european ISO 9712:2012.

Obiective

Conform rezultatelor certificării, unui specialist NDT i se poate atribui unul dintre cele trei niveluri de calificare: I, II, III, care diferă în funcție de atribuțiile de control efectuate și emiterea rapoartelor de control de către acesta.

  • Nivelul I. Oferă dreptul de a configura (dar nu de a selecta) echipamentul, de a efectua controlul, de a căuta defecte, de a le clasifica și de a prezenta (fără evaluare) rezultatele rapoartelor;
  • Nivelul II. Adițional la nivelul I, specialistul poate efectua independent inspecția, până la emiterea concluziilor. Nivelul II oferă dreptul de a dezvolta diagrame operaționale (instrucțiuni), precum și de a instrui și gestiona personalul de nivel I și II;
  • Nivelul III. Un astfel de specialist este capabil să efectueze toate operațiunile fără excepție folosind o metodă sau alta, să dezvolte tehnologii, instrumente NDT și să efectueze așa-numitul control de inspecție (duplicat). Cu nivelul III, se poate lucra în comisii pentru acceptarea examenelor de calificare.

Agenda

1. VT – EXAMINARE VIZUALĂ

  • Examinarea vizuală constituie cea mai simplă modalitate de examinare nedistructivă, aceasta poate fi directă (cu ochiul liber) sau indirectă (cu echipamente ajutătoare).

2. PT – EXAMINAREA CU LICHIDE PENETRANTE

  • Examinarea cu lichide penetrante este o succesiune de operații in care se folosește un set de lichide penetrante, intr-o anumită ordine, in vederea detectării discontinuităților superficiale deschise. In practică se folosesc frecvent doua tehnici de bază: tehnica contrast culoare (de obicei roșu) si tehnica fluorescentă.

3. MT – EXAMINAREA CU PULBERI MAGNETICE

  • Examinarea cu pulberi magnetice este metoda de examinare nedistructivă care constă in detectarea discontinuităților unui material pe baza efectelor produse de acestea asupra unor caracteristici ale campului magnetic produs in obiectul examinat. In practică se folosesc frecvent două tipuri de pulbere: pulbere magnetică fluorescentă (utilizată in lumina UV) si pulbere magnetică colorată (pulbere neagră pe fond alb).

4. RT – EXAMINAREA CU RADIATII PENETRANTE

  • Realizată cu ajutorul radiaţiilor ionizante emise de surse închise şi/sau generatori de raze X. Metoda prezintă un grad crescut de eficientizare în controlul structurii materialelor şi al îmbinărilor sudate.

5. UT – EXAMINAREA CU ULTRASUNETE

  • Utilizată pentru examinarea pieselor forjate, turnate, laminate, ţevi, table şi îmbinări sudate
  • Reprezintă una dintre cele mai sigure şi eficiente metode de examinare nedistructivă, având un grad ridicat de precizie în ceea ce priveste “diagnosticarea” obiectelor.

Conditii desfăşurare

Cursurile (teorie si practica) si examinarea pentru certificare se vor desfasura in laboratorul CND al Intertek Industry Services Romania sau in regim om-line. Sesiunea de examinare pentru certificare in alte locatii implica numai asigurarea infrastructurii necesare examinarii. Pentru efectuarea de cursuri in alte locatii, grupa de cursanti va fi formata din minim 10 persoane.

PORNIREA TIPĂRII ȘI ÎNREGISTRARE ÎNTOARE PENTRU CĂUTARE